چه موتوری بخریم؟

آیا برای پروژه خود به دنبال موتور مناسب می گردید؟

آیا تفاوتهای عملکردی موتورها را می دانید؟

موتور گیرلس و گیربکسی، کدام بهتر است؟

آیا می دانید بهترین موتور برای پروژه شما کدام  است؟

چند نوع موتور وجود دارد؟ و انتخاب هر کدام چه تاثیری بر قیمت تمام شده آسانسور دارد؟

پیشنهاد بالااُ برای شما چیست؟

برای پاسخ به این سوالات در این مقاله با بالااُ همراه باشید.

مطالب های لایت شده برای مطالعه بیشتر است. در صورتی که تمایلی به اطلاعات تخصصی تر ندارید و به صورت ساده می خواهید اطلاعاتی در مورد موتورهای آسانسوری بدانید، می توانید از این بخش ها صرف نظر کنید.

موتور آسانسور

یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین تجهیرات یک آسانسور کششی موتور الکتریکی آن است. در بازار، انواع موتورهای مختلف با کیفیتها و برندهای متفاوت وجود دارد و انتخاب صحیح و نصب مناسب موتور آسانسور و تطبیق آن با تابلو فرمان، یکی از مهمترین دغدغه های طراحان و نصابان آسانسور است.

موتور آسانسور تاثیر زیادی در کیفیت حرکت، لرزشهای کابین و خرابی های آسانسور دارد. انتخاب موتور باید با در نظر گرفتن شرایط پروژه و هزینه ای که مشتری می خواهد بپردازد، انجام شود.

موتور گیرلس و گیربکسی

در حال حاضر در بازار آسانسور دو نوع موتور با نامهای موتور گیرلس و گیربکسی وجود دارد. (در گذشته موتورهای DC با سیستم کنترل Ward-Leonard در صنعت مرسوم بودند که در حال حاضر منسوخ شده اند.) علت نامگذاری موتور گیرلس (Gearless machine) و موتور گیربکسی (Geared Machine) به علت  وجود یا عدم وجود گیربکس بر روی آنها است. موتورهای گیرلس در دسته موتورهای سه فاز سنکرون مغناطیس دایم (3-phase AC Permanent Magnet synchronous motor)  و موتور گیربکسی در دسته موتورهای القایی سه فاز قفس سنجابی (3 phase ac squirrel cage induction motor)  جای می گیرند.

موتور گیربکسی:

موتورهای گیربکسی قدمت طولانی تری در صنعت آسانسور دارند و تولید کنندگان بیشتری نیز دارد. در حال حاضر به علت محدودیتهای گمرکی، واردات این موتورها در حالت کلی ممنوع است. وقتی صحبت از موتور آسانسور می شود، احتمالا نام آسانسور یا موتورهای ایتالیایی و اسپانیایی را زیاد شنیده اید. برندهای مانند ساسی و الکمپ تا همین چند سال پیش، بخش بزرگی از بازار ایران را در اختیار داشتند. اما در حال حاضر موتورهای ایرانی تقریبا تمام نیاز آسانسورهای گیربکسی را پوشش می دهند. با در نظر تغییرات تکنولوژی در سطح جهان پیش بینی می شود در سالهای آینده، استفاده از این موتورها نیز به شدت کاهش یابد. در حال حاضر بخش عمده آسانسورهای نصب شده جدید به صورت گیربکسی هستند. هر چند هر ساله درصد استفاده از این موتورها در مقایسه با موتورهای گیرلس کاهش می یابد.

موتور گیرلس:

درون این موتورها از قطعات آهنربا استفاده شده است. این دسته از موتورها به خاطر ابعاد کوچکتر و مزایایی که به خاطر ساختار داخلی دارند روز به روز مقبولیت بیشتری پیدا می کنند. شرکتهای ایتالیایی و آلمانی در گذشته عمده نیاز بازار ایران را تامین می کردند. در سالهای اخیر برخی برندهای ترک و چینی نیز توانستند محصولات با کیفیتی ارائه کنند و در بازار ایران جایگاه مناسبی یافته اند. همچنین اخیرا نیز برخی از شرکتهای ایزانی، شروع به تولید این نوع موتور کرده اند. هر چند این موتورها هنوز با محدودیت وارداتی خاصی روبرو نشده اند اما احتمالا در آینده نقش تولیدات داخل در مقابل رقبای وارداتی پر رنگ تر می شود.

برخی از مزایا و معایب موتورگیرلس در مقایسه با گیربکسی هم:

با یک نگاه کلی، اگر هزینه برای شما اولویت اول نیست، انتخاب موتور گیرلسبه خاظر کیفیت، راندمان، خرابی کمتر و نیاز به سرویس و نگهداری کمتر منطقی تر است.

  • موتور گیرلس کوچکتر و سبک تر است. در این موتورها گیربکس وجود ندارد
  • راندمان بالاتری دارد. به علت حذف گیربکس
  • مصرف انرژی پایین تری دارد. به خاطر ساختار داخلی و عدم وجود گیربکس و فن
  • سر و صدای کمتری دارد. چون سرعت چرخش فلکه آن کمتر است و گیربکس وجود ندارد.
  • نیاز به سرویس و نگهداری کمتری دارد. موتورهای گیربکسی نیاز به روغن کاری دارند.
  • برای پروژه های سرعت بالا یا بلندمرتبه تنها گزینه مناسب است.
  • معمولا نیاز به فن خنک کننده ندارند.
  • به علت استانداردهای سختگیرانه تر، ایمنی مخصوصا ایمنی ترمزهای آن بالاتر است.
  • قیمت بالاتری دارد.
  • اجرای آن سخت تر است. در حالی که تقریبا همه نصابان می توانند پروژه های گیربکسی را نصب کنند، اما به نسبت، تعداد نصابان آسانسورهای گیرلس کمتر است.
  • حتما باید بصورت حلقه-بسته(Closed-loop) راه اندازی شوند و نیاز به انکودر دارند.
  • امکان راه اندازی با برق مستقیم حتی برای انجام تست را ندارند.
  • نسبت به دمای بالا حساس تر هستند. البته تقریبا هیچ گاه دمای موتورخانه به حدی نیست که بتواند به موتور آسیب بزند.
  • استاندارد سختگیرانه تری دارند و در صورت عدم نصب صحیح ممکن است با اداره استاندارد به مشکلاتی برخورد کنید.
  • انجام نجات دستی و آزاد کردن افراد محبوس در کابین در هنگام قطع برق، سخت تر است.

لازم به ذکر است، همه آسانسورها باید دارای سیستم نجات اضطراری باشند تا در صورت قطع شدن برق، کابین را با برق پشتیبان که معمولا UPS است به تراز نزدیکترین طبقه برساند. اگر برق رقت و سیستم نجات اضطراری به درستی کار نکرد، آنگاه باید مسافرین را به صورت دستی آزاد ساخت که در این حالت موتورهای گیربکسی چون اهرم آزاد کننده ترمز دارند و برخی دلایل دیگر، سهولت بیشتری ایجاد می کند.

با این توضیحات، می توانیم موتورها را به صورت زیر دسته بندی کنیم.  حال می توانیم به این سوال  که کدام موتور را بخریم؟ پاسخ دهیم.

موارد زیر در حالت کلی بیان شده اند و تنها پیشنهادات بالااُ پس از سالها کار و تجربه برای شما است.

پیشنهاد خرید موتورگیرلس یا گیربکسی؟

پیشنهاد 1: اگر پروژه با ارتفاع بیش از 24 متر یا سرعت بیش از 1.6m/s دارید قطعا موتور گیرلس پیشنهاد می شود.

پیشنهاد 2: اگر میخواهید یک آسانسور با کیفیت تر، کم سر و صدا تر و با حرکت نرم تری داشته باشید حتما آسانسور گیرلس با سایر تجهیزات با کیفیت و مناسب بخرید.

پیشنهاد 3: اگر یک ساختمان لاکچری دارید، حتما آسانسور گیرلس بخرید.

پیشنهاد4: اگر هزینه اولویت اصلی شماست و می خواهید حداقل هزینه را کرده باشید و در عین حال ایمنی و کیفیت مناسبی داشته باشید، موتور گیربکسی تهیه کنید.

پیشنهاد5: اگر میخواهید کمتر درگیر استاندارد و شرکتهای بازرسی شوید و به راحتی بتونید سرویسکار مناسب برای آسانسور خود پیدا کنید احتمالا موتور گیربکسی برای شما مناسب تر است. لازم به ذکر روند تکنولوژی به نحوی است که روز به روز بر تعداد افراد ماهری که پروژه های گیرلس کار می کنند افزوده می شود و از طرفی به خاطر آشنایی بیشتر با استاندارد، مشکلات استانداردی نیز کاهش می یابد. شاید در زمانی که شما این مقاله را میخوانید قضیه کاملا برعکس شده باشد.

خب حالا که نوع موتور انتخاب کردید یک پله جلوتر برویم و ببینیم محصولات کدام کشور برای شما مناسب تر است. بدیهی است کیفیت محصولات تولید کنندگان یک کشور خیلی مشابه هم نیست. با این حال می توان بصورت حدودی شیاهت هایی را بین تولید کنندگان یک کشور یافت.  در ضمن این دسته بندی مقدمه ای برای بخش بعدی است که می خواهیم در مورد برندها صحبت کنیم.

پیشنهاد خرید موتور گیربکسی

پیشنهاد 6. اگر می خواهید موتور گیربکسی بخرید بهتر است از محصولات ساخت ایران استفاده کنید. موتورهای گیربکسی وارداتی اولا تعداد محدودی دارند و عمدتا به خاطر هزینه های گمرکی، هزینه آنها آنقدر بالا می رود که در این حالت بهتر است موتور گیرلس خریداری شود. از طرفی به خاطر وجود نمونه های تقلبی در بازار، ممکن است با مشکل مواجه شوید.همچنین برنهای ایرانی خدمات سریعتری را می توانند به شما ارائه دهند. لذا پیشنهاد ما خرید موتور گیربکس ایرانی است.

در اینجا می تواند لیستی از موتورهای گیربکسی و با کیفیت ایرانی را ببینید، مقایسه کنید و خریدتان را با بهترین قیمت بصورت آنلاین و با تضمین بالااُ انجام دهید.

خرید موتور گیربکسی ایران

پیشنهاد خرید موتور گیرلس

در انتخاب موتور گیرلس یکی از عوامل تعیین کننده، قیمت و دیگری سایر تجهیزات آسانسور است. به عنوان مثال تطبیق تابلو فرمان آسانسور و موتور آسانسور بسیار مهم است. مصثلا در صورتی که یک موتور آلمانی بخرید و یک تابلو فرمان ارزان قیمت بخرید عملا نمی توانید به اندازه کافی از هزینه ای که بابت خرید موتور پرداخت کرده اید استفاده کنید.  شاید بارها شنیده اید که اجناس چینی بنجل هستند و کیفیت پایینی دارند. این جمله را حداقل در صنعت آسانسور فراموش کنید. در حال حاضر چینی ها موفق به تولید و فروش گشترده و موفق محصولاتی با کیفیت در سراسر جهان هستند و روز به روز نیز قابلیتهای جدیدی ارائه می کنند و کیفیت محصولاتشان افزایش پیدا می کند. منظور ما از محصولات چینی صرفا محصولاتی است که در سایت بالااُ به فروش می رسد و مورد تایید بالااُ است. بله، همه جا کلاهبردار و سودجوی صرف وجود دارد.

پیشنهاد 7: اگر بهترین کیفیت و گارانتی می خواهید موتورهای گیرلس اروپایی و مخصوصا آلمانی خرید کنید.

پیشنهاد8: در حالت کلی موتورهای گیرلس چینی و ترک عملکرد بهتری نسبت به موتورهای ایرانی دارند. شاید به این دلیل که برندهای ایرانی در ابتدای راه هستند و همانطور که در ساخت موتور گیربکسی موفق عمل کردند، قطعا در آینده ای نزدیک به کیفیت بالاتری دست خواهند یافت. کیفیت موتورهای گیرلس ایرانی در حال حاضر قابل قبول است و قیمت مناسبی نیز دارند.

پیشنهاد9: در هنگام خرید موتور حتما به نوع تابلو فرمان و درایو استفاده شده در آن دقت کنید. به طور کلی،

  1. موتورهای ایرانی با انواع درایوها به خوبی کار می کنند.
  2. موتورهای اروپایی نیز با انواع درایوها به خوبی کار می کنند.
  3. موتورهای چینی با درایوهای چینی عملکرد بهتری دارند.
  4. موتورهای ترک با درایوهای ترک یا اروپایی عملکرد بهتری نسبت به درایوهای چینی دارند.

جمع بندی و خلاصه بحث تا اینجا:

چارت زیر پیشنهاد بالااُ با توجه به بوجه و سطح انتظارات شماست:

برندهای برتر موتور آسانسور

این مقاله و سایر مقالات و پیشنهادات بالااُ بدون تعصب به هیچ برند و شخصی تهیه شده است و صرفا سالها تجربه و تخصص ملاک پیشنهاد یا انتخاب برندها و اسامی است. ما این حق را برای شما قایل هستیم تا بتوانید مطلبی را مظالعه کنید که صرفا جنبه تخصصی  و فنی داشته باشد و عواملی مانند وابستگی به نام برندها و افراد سبب ایجاد تغییر در محتوا نشده باشد. شما با اطمینان می توانید از این مطالب استفاده کنید.

بهترین موتور گیربکسی های ایرانی:  بهران، الکو ، فرشباف، یاران

بهترین موتور گیربکسی های وارداتی: ساسی- ایتالیا (SASSI) ، سیکور-ایتالیا (Italy) ، مونتاناری-ایتالیا (Montanary)، الکمپ-ایتالیا (ELecomp) ، زیل آبگ-آلمان (Ziehl-Abbeg)

بهترین موتور گیرلس های ایرانی: بهران، پاک صنعت

بهترین موتور گیرلس های چینی: بلولایت،

بهترین موتور گیرلس های ترک: آکیش (A

بهترین موتور گیرلس های اروپایی: زیل آبگ-آلمان (Ziehl-Abbeg)، ویتور-آلمان (Wittur)،

وبر  هوبر سیتور ساسی آکیش روسانی مگا فوردر متروپلاست مونتاناری موتودرایو Emf  پرماگسا پرگاس تیسن ایتال جم امگا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منوی اصلی